Waarom kiezen voor hout?

Waarom kiezen voor hout?

Een fiets van hout is een echte blikvanger. 

Los daarvan is het ook een hele goede keus om te kiezen voor een product van hout.

Lees de 10 redenen waarom dat een goede keuze is.

Hout is CO2 vast

Door fotosynthese zijn bomen in staat om CO2 uit de lucht te halen. Per m3 bos wordt er gemiddeld 0,9 ton CO2 uit de lucht gefilterd. Hout heeft daarnaast, in vergelijking met andere fossiele materialen, zoals beton, aluminium, staal en kunststof, voor de winning en productie zeer weinig energie nodig. Hout is als natuurproducent een C02 opslag gedurende de gebruiksduur.

Hout is milieuvriendelijk 

Bomen leggen CO2 vast in de vorm van hout. De hoeveelheid CO2 wordt over de levensduur vastgehouden en draagt dan niet bij aan het broeikaseffect. Bij verbranding of vertering komt eenzelfde hoeveel C02 vrij, hierdoor is het materiaal CO2 neutraal.

Hout is duurzaam

Bomen kunnen na 20 tot 120 jaar gekapt worden, terwijl grondstoffen als aardolie en erts eeuwen nodig hebben om tot ontwikkeling te komen. Als de bossen waaruit het hout wordt geoogst op een duurzame manier worden beheerd, kunnen deze bossen voorzien in een onuitputtelijke grondstofbron. Hout uit duurzaam beheerde bossen kun je grofweg indelen in drie soorten:

  1. hout geschikt voor mooie fietsen of planken
  2. hout voor de bouw
  3. hout te dun of niet mooi genoeg om te gebruiken.

Van het hout dat niet gebruikt wordt gaat het merendeel naar papierfabricage. Andere delen worden gebruikt voor houtpanelen. Wat overblijft belandt bij de energiesector, als alternatief voor fossiele brandstoffen.

Hout is veilig

Hout heeft aantoonbaar een hoge brandveiligheid, daarover bestaat nog wel eens een misverstand. Door het lage warmtegeleidende vermogen en de verkoling van het oppervlak wordt brand vertraagd. Daarnaast komen bij verbranding nauwelijks schadelijke rookgassen vrij, waardoor grote risico’s voor bewoners uitblijven.

Hout is isolerend

Door de unieke celstructuur heeft hout zeer goede isolerende eigenschappen. Deze isolerende eigenschappen zijn bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan van staal en 1770 hoger dan die van aluminium.

Hout is sterk

Hout heeft een grote sterkte bij een relatief laag eigen gewicht. Hout heeft zich als bouwmateriaal door de eeuwen heen al voldoende bewezen. Het kan worden gebruikt in veel constructieve doeleinden.

Hout is veelzijdig

Hout is zeer veelzijdig als het op ontwerpvrijheid aankomt. Vrijwel alle details, zoals historische details bij restauratie als moderne designprofileringen kunnen worden gemaakt, kortom in hout is nagenoeg alles mogelijk. Dus ook mooie fietsen!.

Hout is goed te onderhouden

Houten producten kunnen worden onderhouden en kunnen op ieder gewenst moment qua kleur worden aangepast aan een trend. Beschadigingen kunnen makkelijk worden bijgewerkt, waardoor na een eenvoudige handeling het hout er weer als nieuw uit kan komen te zien.

Hout is recyclebaar en biologisch afbreekbaar

Geen enkel ander materiaal is zo goed te recyclen als hout. Voor het recycleproces hoeft geen beroep te worden gedaan op grote hoeveelheden energie. Als hout niet wordt gerecycled, kan het goed worden ingezet om groene energie te produceren. De hoeveelheid CO2 die daarbij vrijkomt, is niet meer dan de bij de groei opgeslagen hoeveelheid CO2 in het hout. Hierdoor is het gebruik van hout voor energie volledig CO2-neutraal. Hout is ook volledig biologisch afbreekbaar, zodat toekomstige generaties niet met afval uit ‘onze’ tijd worden opgescheept.

Hout is mooi en warm

Hout is een natuurproduct en geeft een warme uitstraling. Een houten element is een natuurlijke verbinding tussen de binnen- en buitenkant van een woning of pand. Door de ontwerpvrijheid en flexibiliteit van houten elementen kan iedere gewenste uitstraling worden verkregen.

Meer genoeg reden om te kiezen voor een fiets van hout!

Reactie plaatsen